2021.01.22. Péntek
Aktuális
Nagyobb területen legelhetnek a ludasi vízibivalyok
2020.05.21.

A Palics-Ludas Közvállalat alkalmazottai a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum területén újabb 2,5 ha-os területet kerítettek be villanypásztorral a vízibivalyok számára, akik azt pár napon belül birtokba is vették.

A Közvállalat 2014 óta alkalmaz háziállatokat élőhely revitalizációra, és területkezelésre, többek közt juhot, kecskét, szürkemarhát és vízibivalyt. Úgy tartjuk, hogy a legeltetés a legtermészetesebb módja a területkezelésnek, illetve a legkevesebb anyagi és energiabefektetéssel a legjobb eredményt kapjuk.

A bivalyok kimondottan szeretik a nedves, lápos területeket. Legeltetés szempontjából a nádat, gyéként, sást, mocsári füveket kedvelik. A 2018-as év folyamán a Kiskunsági Nemzeti Park a közvállalatnak adományozott öt bivaly üszőt, amelyeknek a Kőrös-ér torkolatánál kialakítottunk egy villanypásztorral elkerített legelőt. Az állatok egy év alatt visszaszorították a területről a nádat, létrehozva egy zsombékos élőhelyet. A változások egyik pozitív hozadéka, hogy piroslábú cankó (Tringa totanus), bibic (Vanellus vanellus), valamint gólyatöcs (Himantopus himantopus) kezdett el költeni.

Olyan ritka madárfajok jelentek meg táplálkozni a területen mint például a pásztorgém (Bubulcus ibis) és a batla (Plegadis falcinellus).

A már revitalizált teületek, gyepek ideális táplálkozóterületet jelentenek a nyári ludak (Anser anser) számára, ahova biztonságosan kivezethetik fiókáikat is.

Mivel a bivalyok száma növekedett az itt született üszőkkel, illetve egy hazai vérvonalú bikával, ezért a területüket megnövelve a torkolat bal partján bekerítettünk még egy 2,5 ha-os részt. A tervek szerint ide egy madármegfigyelő torony is épülni fog a Palicsi-tó és a Ludasi-tó viziminőségének és biodiverzitásának megőrzésére irányuló KFW projekten belül.

Az állatok elsődleges funkciója a területen valóban az élőhelyek revitalizációja, karbantartása, de a oktatási és idegenforgalmi szerepük is kiemelkedő, továbbá  tartásukkal közvállalatunk hozzájárul a genetikai tartalékok megóvásához is.

Nagyobb területen legelhetnek a ludasi vízibivalyok