2021.01.22. Péntek
Aktuális
Újabb rekordot döntött a palicsi madárszigeteken költő szerecsensirályok száma
2020.06.11.

A Paics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őrszolgálata és a Riparia Természetbarátok Egyesületének aktivistái az idei év májusában felmérték a dankasirály (Larus ridibundus) és a szerecsensirály (Larus melanocephalus) fészkek számát a Palicsi-tó második mederszakaszában lévő madárszigeteken.

 Az eredmény: - dankasirály 1614 pár
                      - szerecsensirály 406 pár

A Palicsi-tavat az 1970-es évek végén a tó szanálásakor négy részre osztották. A második mederszakaszban a tómederben felhalmozódott iszapból szigeteket hoztak létre, melyeket a madarak hamar birtokba is vettek. A négy sziget más-más vegetációborítással rendelkezik, így azokon más-más madárfajok költenek, mint például: több récefaj, vegyes gémtelep, kis és nagy kárókatona telep, amely mellett a második sziget egyik végén, illetve a harmadik sziget teljes területén sirálytelep helyezkedik el. Ezeken a szigeteken a danka- és szerecsensirályok költenek, és olyan sűrűn helyezkednek el a fészkek, hogy egyes helyeken kevesebb, mint fél méteres távolságra vannak egymástól.

A szerecsensirályok egyetlen állandó költőhelye Szerbiában a Palicsi-tavon található. A költéshez igénylik a nyugalmat, valamint a költés kezdetekor szeretik, ha a területen nincs semmilyen magas növényzet. Ahhoz, hogy a költőállomány megmaradjon, aktív természetvédelmi tevékenységként ezeket a területeket rendszeresen karban kell tartani, a költési idő kezdete előtt le kell kaszálni.

A természetvédelmi őrszolgálat már a fészek számlálás előtt is gyanította, hogy a költő szerecsensirályok száma meghaladja az előző évekét, de ilyen eredményekre senki sem számított. Az elmúlt 40 évben a szerecsensirály költőpárok számának alakulása 10 és 50 pár között mozgott, egy-két kiemelkedő évet kivéve, amikor megugrott 150 párra, illetve a 2019- es évet, amikor 266 pár költött itt. Viszont a 2020-as költés messze túlszárnyalta az eddigi eredményeket, ugyanis 406 költőpárt számláltunk a területen.

Újabb rekordot döntött a palicsi madárszigeteken költő szerecsensirályok száma