Ludasi látogatóközpont

Ludasi látogatóközpont

A Ludasi Látogatóközpont a Ludasi-tó partján Hajdújárás (Hajdukovo) településén egy Interreg Program tükör - pályázat keretein belül jött létre. Az ilyen jellegű pályázatoknak a célja a szomszédos országok közötti együttműködés létrejötte.

A pályázatot a Kiskunsági Nemzeti Park nyújtotta be, és mivel a feltétele volt hogy határon túli szervezet is tagja kell legyen a közös építészeti és természetvédelmi munaktervben, ezért a Palics-Ludas Közvállalat lett a szerbiai kedvezményezett.

A látogató- és kutatóközpont ötlettervét Tóth Vilmos magyarkanizsai építészmérnök készítette el.

Ez a létesítmény az egyedi természeti adottságokra épülve óvja és mutatja be környezetünket, és egyben kutatóállomásként működik.

A bejárati előteremben a természeti értékeket ismertető kiállítás fogadja a látogatót. Az erdei iskola tanulóit 50 férőhelyes, multimédiásan felszerelt tanterem várja. Az épület tetőterében lehetőség nyílik a szakemberek és a kutatók elszállásolása, valamint az ökö-táborozók kényelmes pihenésére.

A Ludasi tó vizes élőhelyek komplexuma, amely nyílt vízterületeket, nádasokat és ősi típusú füves közösségeket tartalmaz. A 328 hektáros sztyeppei Ludasi-tó egyedülálló Szerbiában.

Bővebben

IPA Projektek

A Palics-Ludas-medence fenntartható kezelésének IPA-projektje

Halászati terület

A horgászterület a "Palics" természeti park védett területén található.

Fényképgaléria

Természet, állatvilág, emberek

Látogatóközpont

A Ludasi Látogatóközpont a Ludasi-tó partján Hajdújárás (Hajdukovo) településén egy Interreg Program tükör - pályázat keretein belül jött létre.

Tevékenységek

A Palics-Ludas közvállalat a természetvédelemről szóló törvény alapján elfogadott, a védelemről szóló törvényben foglaltak szerint közérdekű – védett területek kezelése – tevékenység végzésére jött létre.

Őrszolgálat

A védett terület közvetlen felügyeletét a kezelő által biztosított őrszolgálat látja el, a védett terület őrségén keresztül

Mezőőrszolgálat

A mezőőr szolgálat 2016 júniusa óta működik. A mezőőr szolgálat jelenleg tíz tagból áll: nyolc mezőőrből, koordinátorból és a vezetőből áll.

Faiskola

A palicsi faiskola a 19. század második felétől (1862) a Nagypark részeként létezik, amikor is az 1842-ben épült park igényeire alakították ki.

Ludasi tanösvény - CSURGÓ Nyugati ösvény

A védelmi zónával együtt 2849 ha egységes egészet alkotó rezervátum kezelője a palicsi székhelyű Palics-Ludas Közvállalat.

Ludasi tanösvény - KŐRÖS Keleti ösvény

A változatos és gazdag növény- és állatvilág, a homoki és sztyepi nedves élőhelyek, a ritka növény- és állatfajok gyüjtőhelye.

SZELEVÉNYI tanösvény

A Szelevényi-puszták a Szabadka-Horgosi homokvidék és a Bácskai löszplató határvonalán fekszik.