Ribarska područja -> Halászati területek "Palics" -> Adatok a horgászterületről


2019.11.28.

PALICS halgazdálkodási terület

 

A PALICS halgazdálkodási terület Szabadka Község területén helyezkedik el, illetve a Palics Természeti Park nevű természetvédelmi terület határain belül. A védett terület összesen  712,36 hektáron terül el, melyet 1.698,13 ha védőöv vesz körül.

 

A Palicsi Természeti Park területén I., II. és III. fokozatú védelmi zónarendszert határoztak meg.

Az I. fokozatú összesen öt hektárra vonatkozik, illetve a terület 0,7 %-ára, és a Madárszigeteket öleli fel – ezek felhalmozódott iszaprétegből kialakult mesterséges szigetek végig a Palicsi-tó második szektorának közepén.

A II. fokozatú védelem alá összesen 216,24 ha kerül, illetve a terület 30,4 %-a, és a következő helyeket foglalja magába: a Palicsi-tó második és harmadik szektorát, a Kisitató, a negyedik szektor nyugati partjának szikes része, a Tápsó csatorna elmocsarasodott kiszélesedése, a Nagypark délnyugati része, a Nagypark északnyugati része és a Vértó.

A III. fokozatú védelem 491,12 hektáron, illetve a terület 68,9 %-én lesz érvényben, mely a védett terület többi, az I. és a II. fokozatba nem tartozó részt öleli fel.

 

A PALICS halgazdálkodási terület horgászvizei (alegységei):

  • A Palicsi-tó II. mederszakasza (II. fokozatú védelmi zóna)
  • A Palicsi-tó III. és IV. mederszakasza (III. fokozatú védelmi zóna)
  • Vér-tó (Ifjúsági-tó) (II. fokozatú védelmi zóna)
  • Tisza-Palics csatorna – a Palics Természeti Park határain belül (III. fokozatú védelmi zóna)
  • Palics-Ludas csatorna – a Palics Természeti Park határain belül (II. fokozatú védelmi zóna)
  • Szentkút (III. fokozatú védelmi zóna)
  • Halivadék nevelde (“catch and release”) (III. fokozatú védelmi zóna)

 

A PALICS halgazdálkodási terület rekreációs és sporthorgászati célokra használható a kezelési tervvel összhangban.

A Ludasi tó vizes élőhelyek komplexuma, amely nyílt vízterületeket, nádasokat és ősi típusú füves közösségeket tartalmaz. A 328 hektáros sztyeppei Ludasi-tó egyedülálló Szerbiában.

Bővebben

IPA Projektek

A Palics-Ludas-medence fenntartható kezelésének IPA-projektje

Halászati terület

A horgászterület a "Palics" természeti park védett területén található.

Fényképgaléria

Természet, állatvilág, emberek

Látogatóközpont

A Ludasi Látogatóközpont a Ludasi-tó partján Hajdújárás (Hajdukovo) településén egy Interreg Program tükör - pályázat keretein belül jött létre.

Tevékenységek

A Palics-Ludas közvállalat a természetvédelemről szóló törvény alapján elfogadott, a védelemről szóló törvényben foglaltak szerint közérdekű – védett területek kezelése – tevékenység végzésére jött létre.

Őrszolgálat

A védett terület közvetlen felügyeletét a kezelő által biztosított őrszolgálat látja el, a védett terület őrségén keresztül

Mezőőrszolgálat

A mezőőr szolgálat 2016 júniusa óta működik. A mezőőr szolgálat jelenleg tíz tagból áll: nyolc mezőőrből, koordinátorból és a vezetőből áll.

Faiskola

A palicsi faiskola a 19. század második felétől (1862) a Nagypark részeként létezik, amikor is az 1842-ben épült park igényeire alakították ki.

Ludasi tanösvény - CSURGÓ Nyugati ösvény

A védelmi zónával együtt 2849 ha egységes egészet alkotó rezervátum kezelője a palicsi székhelyű Palics-Ludas Közvállalat.

Ludasi tanösvény - KŐRÖS Keleti ösvény

A változatos és gazdag növény- és állatvilág, a homoki és sztyepi nedves élőhelyek, a ritka növény- és állatfajok gyüjtőhelye.

SZELEVÉNYI tanösvény

A Szelevényi-puszták a Szabadka-Horgosi homokvidék és a Bácskai löszplató határvonalán fekszik.